ELBÚCSÚZTATTÁK KÓBOR JÁNOSTGazdag László beszéde:

Tisztelt gyászolók, tisztelt jelenlevők és mindnyájan a televízió készülékek előtt, határokon innen és túl!

Emlékezni jöttem, nem búcsúzni. Kóbor Jánostól nem búcsúzhatunk el, velünk van, velünk marad. Szuggesztív személyisége egész életünkre hatást gyakorol. Amikor a rádióban felhangzik egy dalfoszlány, vagy két óra színpadi varázslatot látunk, nem csupán lelki kapaszkodót jelent, hanem egy másik világba vezet minket.

Kedves Mecky! Milliók bálványa vagy és az is maradsz mindenki szívében. A halhatatlanságot már régen elérték az Omega dalai és zenészei. Azonban mit sem érnének a sejtelmes, vagy feszes dallamok, csodálatos szövegek, a közönséggel való rezonancia nélkül. Pontosan tudtad, hogy a lelkeinket kell megnyerned, mert a dalokon túl a közönség a legfontosabb. A szeretet számtalan megnyilvánulása maga az éltető erő.

A Kinizsi utca és az E-klub hevülete mindenkit megérintett, aki csak egyszer is látott benneteket. A 70-es években számotokra megnyílt Európa. Itthon a balatoni koncertek és a felejthetetlen Kisstadion bűvölete egy életre szólt. Később a stadionok gigantikus látványát is elhomályosítottad, amikor kirobbantál a színpadra. Játszottatok kis klubokban és hatalmas arénákban, eldugott helyeken és metropolisokban. Amióta szabadabb világban élünk, nem volt olyan koncert sehol, ahova ne kísértek volna el a hűséges, hazai rajongók. Igazi ünnepet jelentett, amikor születésnapodat egy koncert napján köszönthettük. Erdélyben meghitten, Felvidéken ünnepélyesen, lengyel honban pedig tombolva.

Az elmúlt évtized ajándéka, a szakrális térrel való találkozás. A templomi oratórium koncerteken régi és új dalok leltek otthonra. Talán észre sem vettük, de Istenkeresésünk fontos lépései ezek. Az oltár mellől dúdoltad, hogy „Isten is hisz ünnepünkben.”

Sok-sok ezer kilométert utaztunk kettesben, néha csendben, elgondolkodva, máskor hosszan beszélgetve, időnként hitvallásszerű igazságokat keresve. Egyszer arra kértél, hogy egy csehországi koncert után rögtön induljunk haza autóval, a hétvégét már otthon szeretted volna tölteni a családoddal. Némi meglepetésemre, éjszaka a csillagok szerint tájékozódtál. Nem az unalmas utat nézted, nem az idő múlását figyelted, hanem szinte vágyakoztál a csillagtérbe.

Hálás, atyai mosollyal nyugtáztad pirkadatkor, hogy hazaértünk, kezdődhet egy új nap. Igen, egy Új nap a teremtésben, ahogy azt megénekelted. Hitedet nem vallottad meg hangzatosan, hiszen a dalaidban minden megtalálható, belülről élted meg, szinte szemérmesen. A közeledben érezni lehetett belső törvényeidet, amelyek egész életed során vezettek. Éppen úgy, ahogy hazakísértek a csillagok. Ekkor értettem meg, hogy számodra kevésnek bizonyulnak a földi lét dimenziói, az örökkévalóságban gondolkodtál. A gyűrt fotókon éppen ez köszön vissza, minden mozdulatod egy emlékmű, amit a zene mágiájában éltél meg. Hallatlanul erős színpadi kisugárzásod szerénységgel és közvetlenséggel párosult. Fáradhatatlan türelemmel, megértően fogadtad a rajongást és az érdeklődést egyaránt.A koncertélmények százait nem lehet elhomályosítani, de mégis emlékezetesek a színpadtól távoli pillanatok. Turné közben ritkán lehetett veled kitérőket tenni, de egyszer elvihettelek a weimari Liszt-házba. Liszt Ferenc volt talán az egyetlen igazi példaképed. Inspirált a helyszín, áhítattal ültél le Liszt zongorájához és egy pillanatra elképzelted, milyen atmoszférát tudott teremteni egy zseni, egy más korban, más zenével.

Joggal érezheted azt, hogy a zenei életműved kerek egész, nincs mit hozzátenni. Még testamentumot is írtál hozzá, gondosan eltervezve. Rajtunk a sor, hogy teljes mélységében felfedezzük, közelebb kerüljünk az emelkedettséghez. Az Omega világában tudjuk, hogy „a láda zárva, a kulcsot rejti belül”. Akkor lenne nyitható, ha feltárnánk a zene összes titkát, de vajon lehetséges ez egyáltalán? Súlyosan tömör üzeneteket kapunk, melyek teljes befogadásához időre és kellő figyelemre van szükség. Az életmű időtlenné vált, átlépi a hétköznapok bizonytalanságait, mélyen megérint szépségével, amelyből erőt meríthetünk újra és újra.

Tizenhetedikén születtél, ahogy ma is tizenhetedike van. Hiszen ez a kedvenc számod, mert még a számokban is a misztikumot szereted, a prímszámok titokzatos világát.

Drága Mecky, emlékezni jöttem, nem búcsúzni. Nélküled mindnyájan az álmaink koldusai lettünk. Odafent született hitedet te már megtaláltad, karnyújtás az öröklét. Megszabadítottad súlyától az élet súlyát, biztonságba kerültél. Most, amikor a néma csend játszik velünk, hiszem, hogy találkozunk még: reményed ragyogó fény!

Gloria et honor, aeternum. 

 

ISTEN VELED,  MECKY!

KÓBOR JÁNOS (1943-2021) 

„Most búcsúzom, jóbarátaim,
Találkozunk még, mondanám,
De már nem hiszem, hogy újra eljövök,
Mert Gammapolis vár reám.”
 
 
2021. december 17-én 19 órakor gyászmise lesz Kóbor Jánosért a Szent István Bazilikában.

 

 

 

 

 

OMEGA TESTAMENTUM     4x  PLATINALEMEZ 
ISTEN VELETEK !

Benkő László (1943-2020)

Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után elhunyt. A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad.  /2020.11.18./

Mihály Tamás (1947-2020)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Mihály Tamás, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosa elhunyt. Meghatározó alakja volt a hazai rockzenének, az Omega mellett szólólemezei és színpadi művei is maradandóak. Emlékét örökre megőrizzük.  /2020.11.21./

Omega

Benkő László fája Budapesten.

 

MEGJELENT A TESTAMENTUM !!!

14 év után végre csütörtökön (2020.11.26.) megérkezik az Omega új sorlemeze!
Az új album a MOL kizárólagos terjesztésében lesz kapható Magyarország területén. Több, mint 200 töltőállomáson lesz beszerezhető 990 Forintos áron!
Hamarosan közzétesszük a részletes listát a kijelölt töltőállomásokról.

 

KÖTELEZŐ OLVASMÁNYOK:

 

  

 

Közlemény

Negyedszázaddal ezelőtt, történetünk addigi legnagyobb koncertje rendkívül viharos körülmények között zajlott. Az égiek teljesen átformálták a tervezett koncertet, de mi Omegások – együttes, technikusok és nem utolsó sorban Ti hetvenezren – nem engedtük, hogy a körülmények győzzenek. Az Omega történetének egyik legemlékezetesebb eseménye lett.

Most 25 évvel később hasonló helyzet adódott, ezúttal a technika miatt. A monumentálisnak tervezett nyitó perceket tette tönkre az egész koncertet vezérlő központi keverő fatális meghibásodása. Mikor eljutott hozzánk a probléma oka, azt hittük, hogy itt a vége mindennek. Hála a stáb gyors helyzetfelismerésének és cselekvésének, tíz perc alatt sikerült megoldást találni, és ha nem is a délutáni hangbeállás precizitásával, de hibátlanul folytatódott a koncert. Mindannyiunk nevében köszönjük azt a felénk áradó aggódásotokat és szeretetet, ami erőt adott, hogy végül ezúttal is egy emlékezetes eseményen legyünk túl.

Ahogy akkor, most is ez a szeretet, megértés, türelem és kitartás segített a problémák legyőzésében. Minden koncert egy nagy találkozás, lélektől lélekig szóló zene, de a háttérben ez egy technikai sportág is, ahol időnként előfordulhatnak fatális esetek, ezért elnézéseteket kérjük.

A 2019-es Tűzvihar turné során, tűzön-vízen át 5 országba jutottunk el és egy év alatt több koncertet adtunk, mint 40 éve bármikor. Ha ezt Veletek együtt így tudjuk folytatni, akkor a történet folytatódik – Életfogytig Rock and Roll!

Omega együttes

Molnár György és Szekeres Tamás legújabb lemezei:
(Megvásárolhatók, és előrendelhetők a Rockdiszkontban)

 

 

.

NÉPSTADIONI JUBILEUMOK: 

VIDEORITKASÁGOK:

 

 
 
 


 

MEGJELENT!

Megjelent az Omega – Volt egyszer egy vadkelet (Once upon a time in the east) c. albuma.
Kapható szimpla CD-s kiadásban booklettel, és dupla CD-n is.

 

Booklet (18 oldalon), és az Új Omegazin (64 oldalon)

 

Cikkely Lajos – AZ OMEGA – ahogy én láttam…
Megjelent egy fantasztikus fotóalbum Cikkely Lajos emlékére. Az albumot több, mint 30,000 képből válogattuk! A kassai koncerten lehet először hozzájutni, a teljes bevétel Lajos családjához kerül. (
 Ha kiváncsi vagy, mi történt a rendezvényeken, klikkelj a képekre! )

omega anthology usa

Omega – Anthology 1968-1979 (2CD)

A Los Angelesi Cleopatra Records kiadó egy dupla válogatást jelentet meg az Egyesült Államokban. A dupla CD megrendelhető a kiadónál, valamint a nagyobb webáruházakban!

 

 
 
 

 

 

kovacsics