Az Omega szeptember 23-án ünnepli az ötvenötödik születésnapját. Erre az alkalomra, majd az ezt követő, közel egy évig tartó jubileumi koncertsorozatra új lemezzel jelentkeznek. A csodálatos Ennio Morricone zenéjével futó Volt egyszer egy vadnyugat című film mintájára az albumot és a koncertsorozatot Volt egyszer egy vadkelet címre keresztelték.
Nem az ideálok előtt akarnak tisztelegni, hanem inkább a múltat, azt a bizonyos átkost, annak is a jó oldalát visszaidézni lenne jó. Így esett a választásuk az egykori Csehszlovákiából az Olympic zenekarra. Lassan ők is ötvenöt éve vannak a pályán, Petr Janda nagyon lelkes volt, azt mondta, sajnálja, hogy nem neki jutott az eszébe ez az ötlet. Gyorsan írt is egy új dalt, de végül egy régi slágerüket a Jasná Zprávát választották ki. Lengyelországból az SBB zenekarból Józef Skrzekkel dolgoztak együtt, egy Czeslaw Niemen-dalt, a Dziwny jest ten swiat címűt rögzítették, az ő emlékére. Lassan tizenöt éve már, hogy meghalt. A volt NDK-ból a tavaly feloszlott Puhdys énekes-gitárosa, Dieter Birr a partnerük, a Der grosse Magnet című számot adják majd elő közösen. Nyugat-európai együttesslágere is felkerül a lemezre, a Scorpionstól a Still Loving You.

Idei első Vadkelet-koncertjükön már túl vannak, Lengyelországban volt, ott Józef Skrzekkel előadták a Dziwny jest ten swiatot, nagy sikerrel. A Dieter Birrel készült Der grosse Magnet pedig a rostocki koncerten hangzott el. Ősszel Kassán lépnek fel, 2018 elején pedig Pozsonyba is eljutnak. December 28-án Budapest, az Aréna, utána, az azt követő évben pedig az Omega elindul, hogy sokadjára meghódítsa a világpt, legalábbis Európát.

Omega 2017


kovacsics