ÉLETRAJZOK

Benkő László (Szombathely1943június 12.)
Kossuth-díjas és Liszt-Ferenc-díjas zenész, billentyűs, zeneszerző

benkő 2

Szombathelyen született, de tanulmányait már a fővárosban kezdte el. Középiskolás korában kezdett zenélni, rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, amely az Omega egyik elődjének tekinthető.

Az Omega egyik alapító tagja. Az  első évtizedben Benkő szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. 1968-tól Presser Gábor személyében másik billentyűse lett az együttesnek, ekkor Benkő többféle hangszeren játszott: furulyán (Kiabálj, énekeljHa én szél lehetnék), trombitán (Trombitás FrédiRégi csibészek), citerán (Kállai kettős), időnként zongorázott is az orgonán játszó Presser mellett. A kezdeti években, amikor nyugati slágereket dolgoztak fel, még sokszor énekelt, később az Omega saját szerzeményű dalai közül a Rózsafák és a Vasárnap című számokat. Presser távozása óta kizárólag billentyűs hangszereken játszik, beleértve a szintetizátort, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon. Az Omega 6 – Nem tudom a neved nagylemez és az 1976-tól 1979-ig tartó space-rock korszak hangzásának meghatározó elemét jelentették a kidolgozott szintetizátorszólók. Első szerzeménye a XX. századi városlakó volt. A későbbi időkből nehéz biztosan megállapítani, mik tekinthetők az ő alkotásainak, mert az 1976–1987 közötti dalokat kollektíven jegyezték.

1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben pedig megjelent első szólóalbuma (Lexikon), amit még öt másik lemez követett. Az 1990-es évektől szerepelt a Rádiókabaré műsoraiban is, leginkább Ihos Józseffel együtt.  1992 és 1998 között a Hungaroton Gong Kft. lemezkiadó igazgatója volt.2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest. Rendszeres vendégszereplője volt a Bulldózer együttes koncertjeinek. 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője. 2013-tól rendszeresen fellép a Megapolis Omega Cover Banddel. 2017-ben Lexikon című szólóalbuma újabb fejezettel bővült.

Nős, két gyermeke van.

.

Kóbor János  (Budapest, 1943.május 17.)
Kossuth-díjas és Liszt Ferenc díjas énekes, becenevén „Mecky”

2004.Országos turné (15)

Budapesten született, tanulmányait is itt végezte. Sportoló szeretett volna lenni, szép eredményeket ért el gátfutásban, de egy sérülés miatt le kellett mondania a sportolói pályáról. Anyai nagyapja és nagybátyja építészek voltak, hatásukra döntött úgy, hogy ő is építész lesz. A Budapest Műszaki Egyetemen megszerezte az építészmérnöki diplomát, de sosem dolgozott ezen a területen.

Első együttesét a József Attila Gimnázium tanulójaként alapította osztálytársaival. A hangszereket sorsolással választották ki, Kóbornak a ritmusgitár jutott. A kezdeti években nyugati slágereket dolgoztak fel. Ekkor még Kóbor mellett énekelt Benkő László is, néhány alkalommal Koncz Zsuzsa, majd Somló Tamás és Wittek Mária. A hatvanas évek második felétől azonban az Omega saját slágereinek többségét már Kóbor énekelte, 1971 óta pedig ő az egyedüli szólóénekes. Az angol albumokon szintén ő énekel, kivétel az 1968-as Omega Red Star from Hungary, aminek a felvételére nem tudott kiutazni Angliába, valamint az 1996-os Transcendent, amin csak vokálozott a holland Edwin Balogh mellett. A gitározással Presser Gábor hatására még 1970-ben felhagyott.

A dalok megírásánál az 1970-es években főképp az énekdallam és a szöveg egymáshoz igazítása volt a feladata, ezekben a dalokban a nevét a zeneszerző és a szövegíró között jegyzik. Írt néhány szöveget önállóan is: Hűtlen barátokRégvárt kedvesemHelló, Elefánt! (Ez a szöveg nem került lemezre), Addig éljNe legyen / Never feel shame. Csak néhány dalnak szerezte a zenéjét (Félbeszakadt koncertLevél – Posta restante), 2006-ban az Égi jel albumon azonban többségében az ő szerzeményei hallhatók!

Énekesi pályafutása szinte teljesen az Omegához kötődik. Ő hozott létre elősször magánstúdiót, ahol nemcsak Omega felvételek születtek, de ott vették fel a P.Mobil, a Hobo Blues Band, Sprint, Hungária, Komár László, Karthagó lemezeit is. Részt vett az össze koncert hangi, és képi utómunkálataiban. Ő készitett elősször zenei DVD-t Magyarországon. Más produkciókban való közreműködése a Scorpions budapesti és kassai koncertje volt 2009-ben, ezzel Klaus Meine és Rudolf Schenker 1994-es vendégszereplését viszonozta. 2010-ben elkészítette az Omega Rhapsody albumot, amit 2011-ben élőben is bemutattak. 2012-ben megjelent magyar változata is, az Omega Szimfónia & Rapszódia dupla albumon, majd 2013-ban elkészült az Omega Oratórium , melynek  szimfónikus kísérettel és kórus közreműködésével előadott, áthangszerelt dalait az együttes templomi  koncerteken mutatta be. 2014-ben az Omega koncertet adott  a rendszerváltás 25. évfordulójának tiszteletére a Hősök terén, ahol  fellépett a Scorpions is.

Nős, két gyermeke van.  Első házasságában született fiával, Dániellel sokat dolgoznak együtt a koncertek vizuális megjelenítésén.

.

Debreczeni Ferenc (Gyöngyös, 1948. március 24.)
Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zenész, dobos, becenevén Ciki, az Omega együttes tagja. Gyöngyös város díszpolgára.

2004.Országos turné (79)

Gyöngyösön született, itt volt nyolc évig zeneiskolás, ahol klarinétozni tanult. A középiskola befejezése után a  Kandó Kálmán Főiskolára járt. Bátyja, Csaba hatására kezdett el dobolni, akiből ugyancsak ismert zenész lett, többek között a Bergendy zenekarban játszott (később néhány Omega-koncerten is vendégszerepelt).

Első zenekara a Devils volt, majd a Neoton tagjaként vált országosan ismertté. Vele készült az akkoriban még Balázs Fecót és Som Lajost is soraiban tudó együttes első nagylemeze. 1970-ben az Omega turnéján előzenekarként játszottak.  Ennek a közös szereplésnek volt köszönhető, hogy amikor 1971-ben Laux József távozott az Omegából,  Debreczenit hívták a helyére.  Az Omega klubon kívül  közönség előtt először Prágában a mutatkozott be a zenekarral, csatlakozása után mindössze két héttel.  Első stúdiófelvételei  a Hűtlen barátok / Szomorú történet / Régvárt kedvesem / 200 évvel az utolsó háború után című kislemezek voltak.

1994 óta tagja az Omegával is együtt játszó Szekeres Tamás zenekarának,  2003-ban pedig csatlakozott az Országos Traumatológiai Intézet  orvosai  által alapított dr.Rock együtteshez.

Nős, két gyermeke van.

.

Molnár György (Budapest1949szeptember 12.
Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas  gitáros, zeneszerző, beceneve Elefánt.

IMG_1188_jpg

Első együttese a Decca volt, ahol többek között Horváth Charlieval zenélt együtt. 1967-ben egy Balaton melletti koncerten figyeltek fel rá az Omega tagjai, és szólógitárosuk, Kovacsics András távozása után Molnár Györgyöt hívták a zenekarba. (Kovacsics a nem sokkal később a nevét Olympiára változtató Deccához csatlakozott, vagyis a két zenész helyet cserélt.) Tagságát 1967 szeptember 2-ától datálja, az első vele felvett kislemez az Azt mondta az anyukám / Rózsafák volt.

Az Omegában ragadt rá a közismert Elefánt becenév, amire azzal szolgált rá, hogy energikus gitározásának egy drága import mikrofon esett áldozatául („Elefánt a porcelánboltban”).

Első szerzeménye a Tűzvihar című dal volt 1969-ben, később olyan dalokat írt, mint a Szomorú történet, a 200 évvel az utolsó háború után, a Törékeny lendület, Omegautó,  A madárA bűvész vagy az Addig élj. 

Gitározását a virtuóz játék helyett szólóinak kidolgozottsága és sajátos hangulata fémjelzi. Ezt főként az 1970-es évek Omega-dalaiban (hard rock, space rock) volt alkalma megmutatni. 1994-től az  állandó közreműködő Szekeres Tamás ugyan többet játszott a stúdiófelvételeken és a koncerteken is számos korábbi szólót átvett, azonban bizonyos dalok elképzelhetetlenek „Elefánt”egyedi stílusa nélkül. Az Őrültek órája című dalban pedig kettejük gitárpárbaja a koncertek egyik csúcspontja volt. 2009-ben a varsói koncerten hosszú idő után ismét egyedüli gitárosként játszott. Abban az évben áprilisban Kóbor Jánossal együtt vendégszerepelt a Scorpions budapesti és kassai koncertjén.

Az Omega-dalokra alapozott szimfonikus produkciókban (Omega Szimfónia & RapszódiaOmega Oratórium) nem vett részt, ugyanakkor a 2015-ben indult Omega Beatmise turnéhoz ő is csatlakozott.

Első szólóalbumát 1989-ben készítette  Megszakadt kapcsolat címmel. Ezen nemcsak gitározott és az összes dal zenéjét szerezte, hanem nagy részüket ő maga énekelte, néhánynak a szövegét is ő írta. 2013-ban megzenésítette Polgár Judit Cikcakk sakk című versét. [1] 2015-ben újabb szólólemeze jelent meg, az Omega Red Fighter. 2016-ban Omega Elefánt Band néven új zenekart alapított.

Nős, három gyermeke van.

 
kovacsics