KORÁBBI TAGOK

Mihály Tamás (Budapest1947szeptember 24.)
Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitáros, zeneszerző, becenevén Misi, Mihály András zeneszerző, karmester, gordonkaművész fia.

2004.Országos turné (135)

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola gordonka szakán tanult. Ott ismerte meg Presser Gábort. Játszott a Scampolo és a Non-Stop együttesekben, majd 1967-ben Varsányi István helyére csatlakozott az Omegában.  Az egyik próbára elhívta Pressert, aki kezdetben külsős zeneszerzőként komponált számukra dalokat, majd egy évvel később teljes jogú taggá lépett elő.

Első szerzeménye az együttesben a Spanyolgitár legenda volt, amit ő is énekelt. Ezen kívül az első Omega-album, az angol nyelvű Omega Red Star from Hungary dalainak többsége is az ő hangján hallható, mert  Kóbor János nem utazhatott  Angliába a felvételre.  Presser kilépése után  sok Omega-dalt  írt, köztük olyan remekműveket, mint a Szvit vagy a Nem tudom a neved. A 7-13. albumokon az együttes egésze jegyezte a dalokat  szerzőként, az utóbbi három albumon viszont ismét övé a legtöbb szerzemény.

1983-ban szólóalbumot készített Szintetizátor-varázs címmel, amin Liszt Ferenc és Richard Wagner szerzeményeit dolgozta fel. 2006-ban az 1956-os forradalom jubileumára készült 56 csepp vér című musical zenéjét komponálta. 2011-ben jelent meg Last Minute című szólóalbuma. 2010-ben Horváth Péter íróval közösen részt vett a Madách Színház musical pályázatán, Erdei karnevál című alkotásuk döntőbe jutott. 2015-ben a Millió dolláros bébi című zenés, táncos mű zenéjét szerezte. 2007-ben Artisjus díjat kapott.

 Az utóbbi években nézeteltérések miatt már nem játszik az együttesben, bár kilépését hivatalosan nem jelentették be.
2014-ben jelent meg Basszus Omega című könyve.

Nős, három gyermeke van.

Presser Gábor (Budapest, 1948. május 27. –)
Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar előadóművész, Érdemes művész, zene- és dalszerző, zongorista, énekes, becenevén „Pici”.


1967-1971-ig az Omega, majd 1984-ig a Locomotiv GT együttes tagja, jelenleg a Vígszínház zenei vezetője. Kora gyermekkorában, négyévesen kezdett el zongorázni. Az általános iskolát követően a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába járt. Tizenéves korában már zeneszerzéssel is foglalkozott.

A zeneművészeti középiskolásként csak a komolyzene iránt érdeklődő Pressert évfolyamtársa, Mihály Tamás vitte magával a Scampolo együttes koncertjeire, majd ő mutatta be az Omega együttes tagjainak is 1967-ben az Eötvös-klubban, akik billentyűsként maguk közé fogadták. Több kislemez után ő lett az első három Omega-album (Trombitás Frédi és a rettenetes emberek, 10000 lépés, Éjszakai Országút) első számú zeneszerzője. Legismertebb dalai ebből az időszakból: Trombitás Frédi, Ha én szél lehetnék, Petróleumlámpa, Tízezer lépés, Az 1958-as boogie-woogie klubban, Régi csibészek, Ballada a fegyverkovács fiáról, Az éjszakai országúton, és talán a leghíresebb: a Gyöngyhajú lány (ezt a Scorpions is feldolgozta White Dove címmel). Ezek közül néhányat ő maga is énekelt (Trombitás Frédi, Tízezer lépés, 1958-as boogie-woogie klubban, Oh, Barbarella) 1971-ben Laux József dobossal kiléptek az Omegából. Frenreisz Károllyal és Barta Tamással megalakították a Lokomotív GT-t, ahol billentyűsként, dalszerzőként, énekesként tevékenykedett.

Az Omegából való kilépése után először 1980-ban az Omega-LGT-Beatrice turnén játszott újra az együttessel a nosztalgia-blokkban, majd fellépett velük 1987-ben a Kisstadionban, 1994-ben és 1999-ben a Népstadionban. Két dalnak ő a szerzője az 1995-ös Trans and Dance című albumon, ahol vendég billentyűsként is közreműködik. Több szólólemeze is megjelent, valamint népszerű énekeseknek írt dalokat. Az 1970-es években bekapcsolódott a színházi életbe, nagy sikerű zenés darabok szerzője. (Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, Harmincéves vagyok, Szent István körút 14, Jó estét, nyár, jó estét, szerelem, Padlás…)

Laux József (Budapest, 1943. május 8. – Budapest, 2016. augusztus 6.)
magyar rock- és jazzdobos, könyv- és hanglemezkiadó. Beceneve „Blöró”.

A József Attila Gimnáziumban egy osztályba járt Kóbor Jánossal. A Budapesti Műszaki Egyetemen autógépészetet tanult. Gyermekkorától dobolt, a dobolás alapjait a Benkó Dixieland Band ütősétől, Kovacsevics Gábortól tanulta. Lejárt a próbákra, majd 1960-tól a zenekar tagja lett.

1964-ben dobosként csatlakozott a két évvel korábban alakult Omegához, ahol hamarosan ő intézte a zenekar ügyeit, szervezte a fellépéseket. Dalszerzőként a Kérgeskezű favágók című instrumentális dal fűződik a nevéhez. Az együttes saját dalainak szövegét akkori felesége, Adamis Anna írta. 1970-ben az Ifjúsági Magazin felmérése szerint a közönség és a szakma egyaránt a legjobb hazai dobosnak választotta.

1971-ben Presser Gáborral kiváltak az Omegából és megalakították a Locomotiv GT-t, melynek 1976-ig volt a dobosa. Abban az évben Amerikába ment és Los Angelesben telepedett le. Kezdetben rockzenét játszott, majd zenei újságírással, szerkesztéssel, könyvterjesztéssel. Az It’s My Faith című saját dalára általa készített videoklipet különdíjjal jutalmazta a nemzetközi Music Television. Először 1986-ban látogatott haza, majd a 90-es évek elején végleg hazatelepült. JLX Kiadó néven könyv- és lemezkiadót hozott létre. 1999-ben a Népstadionban tartott koncerten lépett fel újra az Omegával. A pályatársak és a rajongók nagy örömére 2015-ben néhány dal erejéig részt vett az Omega Budapest Parkban és Pancho Arénában tartott koncertjén. 2008-ban megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét. Mindkét házasságából egy-egy fia született.

Somló Tamás ( Dr.Somló Iván Tamás, Budapest, 1947. november 17. – Budapest, 2016. július 19.) énekes, basszusgitáros, szaxofonos, dalszerző, artista és jogász.


Általános Iskola zenetagozatán kezdte tanulmányait, ahol hegedülni tanult. Ezután Heinemann Sándornak, a Royal Orfeum vezetőjének javaslatára átkerült az Állami Artistaképzőbe, ahol zsonglőr, akrobatika, tánc, balett, pantomim és karate volt a tananyag. Emellett fúvós hangszereken, zongorán és basszusgitáron is tanult játszani. Az artisták a közismereti tárgyakat az Állami Balettintézet Gimnáziumában tanulták. Itt ismerkedett meg és barátkozott össze Horváth Charlie-val. A Luxor nevű cirkuszi csoporttal zenebohócként körbeutazta a fél világot. 1960-ban megalapította az Atlas együttest.

1964-ben az Omega szaxofonosát, Harmath Lászlót behívták katonának. Laux József Somlót javasolta a helyére. Az Omegának 1967-ig volt a tagja, mint szaxofonos és énekes, de közben artistaként is turnézott. Két évig tagja volt a Kex együttesnek, egy évig a Non-Stop-nak, majd 1973 -tól a Lokomotív GT- be hívták, ahol basszusgitáros, szaxofonos, énekes és dalszerző. A 80-as években néhány évig Dániában élt és zenélt. Hazatérése után sikeres szólókarrierbe kezdett, hat önálló albumot jelentetett meg. Omega koncerten 1994-ben és 1999-ben lépett fel újra a Népstadionban. 2015-ben egy dal erejéig részt vett a zenekar Budapest Parkban és Pancho Arénában tartott koncertjén. 2004-ben diplomát szerzett az ELTE Állam-és Jogtudományi Karán. Ebben az évben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét. Két házasságából és egy élettársi kapcsolatából négy gyermeke született.

Kovacsics András  (1941. december 28-), Érsekújvár. Szóló- és basszusgitáros, beceneve: „Öcsi”

Játszott az Omega jogelődjeinek számító Ciklon és Próféta zenekarokban, majd az Omegában, Olympiában, Syconorban, Universalban. Ezek közül háromban alapító tag (az Omegában is), de volt vezetője az Omegának és az Universalnak Gimnazista korában síugró volt, majd korcsolyázott. 18 éves korában kapta szüleitől első gitárját, ekkor indult zenei pályája. (A gitár ma is látható a Rockmúzeumban.)

1962-1967-ig az Omega gitárosa- és vezetőjeként eltöltött öt év alatt folytatta egyetemi tanulmányait, majd 1967-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán. Ekkor lépett ki az Omegából is. 1962-67-ig az tehát az Omega, 1967-69-ig az Olympia, 1969-72-ig a Syconor, majd végül 1972-86-ig az Universal tagjait gyarapította. 25 éves zenei pályája történetét, emlékeit, élményeit az 2016-ban megjelent „Omega – Universal, zenekartól az együttesig” című könyvében írta meg.

A Rockmúzeum internetes oldalának kezelője. Miután felhagyott a zenéléssel, létrehozta a napjainkban is működő, személyszállítással, autóbuszbérléssel foglalkozó Kerek Bt. 2015-ben fellépett az Omega Budapest Parkban és a Pancho Arénában tartott koncertjén, valamint részt vett az együttes Budapest Arénában tartott 55. éves jubileumi koncertjén is. Három gyermeke és hat unokája van. Ádám fia is a zenei pályát választotta, a Unique nevű, elektronikus popzenét játszó formáció billentyűse, zeneszerzője.

Varsányi István – basszusgitáros, beceneve: „Gergely”

Egy osztályba járt Kóbor Jánossal és Laux Józseffel a József Attila Gimnáziumban, együtt alapították meg a Ciklon együttest. Neki a basszusgitár jutott, bár semmilyen hangszeren nem tudott játszani. Elektromos gitárt nem lehetett kapni abban az időben, ezért készített magának egy elektromos bőgőt és beiratkozott egy zeneiskolába nagybőgő szakra. Fél év után abbahagyta, és a továbbiakban önmagát képezte. Ő lett a zenekar ezermestere, ötödik emeleti lakásukban készítette a hangszereket, erősítőket, hangfalakat. 1962-1967-ig volt az Omega basszusgitárosa, de miután befejezte a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karát, a villamosmérnöki pályát választotta. 48 év után, 2015-ben lépett fel újra az Omegával a Budapest Parkban. Három gyermeke és nyolc unokája van.

Wittek Mária (Budapest, 1947. február 2.) énekesnő

Apja Wittek József zongoraművész, karmester és zeneszerző volt. Hatéves korától zongorázni tanult. 1955-től a Magyar Rádió Gyermekkórusának Zeneiskolájában, majd a Bem József Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Másodikos korától, 1964 elejétől volt az Omega énekese.

Az együttes tagja volt 1964 és 1968 között, de előfordult, hogy egyszerre három-négy zenekarban is énekelt. 1968-ban nem mehetett ki az Omegával Angliába, ezután váltak el útjaik. Az első nagylemezen, a Trombitás Frédin még énekelt a Kiskarácsonyban. Fellépett a legnevesebb magyar rock és beat együttesekkel, mint Juventus, Hungária, Illés, Metró, Omega, Mogyorósi Trió, Syrius, Old Boys, Dogs, Corvina, Bergendy, Liversing, Atlasz, Atlantis, Scampolo 1968. júniusában a Nashville Teens-szel turnézott itthon, három koncertjükön is szerepelt nagy sikerrel. Kiválása után még tartotta a kapcsolatot az Omegával és az ORI által rendezett műsorokban még néha fellépett velük. Több kislemezen is szerepelt: Omega: Little Man – What Now My Love, Omega: Paint It Black – Bus Stop.

1971-től saját zenekara volt, de gyermeke születése után elhagyta a pályát. Férjével 1998 óta New Yorkban él, itt van ékszerész üzletük. Az ékszerek tervezésében, készítésében időnként ő is részt vesz. Egy lánya van, aki Olaszországban él. 2014-ben, amikor hazalátogattak, megnézték Cegléden az Omega Oratóriumot. Férjével együtt megszerveztek a Trófea étteremben egy találkozót, ahol együtt ünnepeltek az Omega régi és jelenlegi tagjaival.

 

Koncz Zsuzsa  (feltöltés alatt)

Künsztler Tamás  (feltöltés alatt)

Láng Péter  (feltöltés alatt)

Tornócky Ferenc  (feltöltés alatt)

 
kovacsics