HARD-ROCK KORSZAK (1971-1975)

1971 április elején az Omega utolsó koncertjét adja a régi felállásban. Néhány napra kilátástalan lett a helyzet. Elment Laux, aki menedzselte az együttest, Presser, aki a legtöbb dalt szerezte, Adamis Anna szövegíró, aki Laux feleségeként szintén az új csapattal tartott. Megalapították a Locomotiv GT-t.
.           .omega Bio 3 (9)

Kóbor Jánosnál is felmerült, hogy most abba lehet hagyni az egészet, és el lehet kezdeni az építész karriert, de végül úgy döntöttek, hogy folytatják. Az első dolguk az volt, hogy dobost keressenek. Mivel az 1970-es turnén a Neoton volt az előzenekaruk, úgy döntöttek, hogy az ő dobosukat választják. A Neoton éppen Afrikában turnézott. Amikor hazajöttek, Debreczeni Ferenc dobost már a reptéren várták az omegások. Kialakult az Omega klasszikus felállása:

Benkő László („Laci”) – billentyűs hangszerek
Kóbor János („Mecky”) – ének
Mihály Tamás („Misi”) – basszusgitár, ének
Molnár György („Elefánt”) – gitár
Debreczeni Ferenc („Ciki”) – dob

.                  .omega Bio 3 (6)

Nehéz volt elindulni az új Omegának, mivel Laux József minden kapcsolatát az új együttesbe mentette át. Vagyis majdnem mindet. A szétválás előtt az NSZK-ban turnéztak és felfigyelt rájuk egy magyar származású-német producer, aki felajánlotta, hogy szívesen menedzselné a csapatot. Ismét felvették vele a kapcsolatot. Az új felállás első megmérettetése Prágában volt a Lucernában, ahol bizonyítaniuk kellett az életképességüket. Alig két héttel a szétválás után sikert aratott az együttes, ez mindenkiben tovább növelte az önbizalmat. Nyáron országos turnéra indultak, aminek a zárása a Kisstadion volt. Ősszel már Lengyelországban jártak.

omega Bio 3 (2)

Molnár György lakásában próbáltak. Meg is született két új szám, ami tükrözte a kettéválás hangulatát, ez lett a Hűtlen barátok/Szomorú történet c. kislemez. Majd következett a Régvárt kedvesem és a 200 évvel az utolsó háború után kislemez. Molnár György volt osztálytársát kérték fel, hogy írjon szövegeket, őt Sülyi Péternek hívták. Hamar kiderült, hogy a lemezgyár inkább az LGT-t favorizálja, az Omegában már nem látott fantáziát. Két kislemezük megjelenése között fél év telt el, az új nagylemez felvételeit pedig a stúdiók foglaltságára és arra hivatkozva, hogy az Omegára nincs kapacitás, nem tették lehetővé. Így az 1972-es turné hanganyagát rögzítették, sajnos a nem a legjobb minőségben. A Hanglemezgyártó ekkor újabb akadályt görditett az album elkészülte elé, a papírhiányra hivatkozva nem nyomtatott borítót. Az Omega azonban nagyon akarta ezt a lemezt, találtak egy üzemet, ahol megindulhatott papír hiányában alumínium borítók gyártása. Így minden akadály elhárult, és a lemezgyárnak már nem lehetett több kifogása. Kiadták a lemezt, ami az évek során többszörös aranylemez lett, és később papírborítókban is megjelent. A címe Élő Omega lett, ami nem csak az élő felvételekre utal, hanem az együttes életképességére is. Több szám is utalt a zsakitásra: Hűtlen barátok, Egy nehéz év után, Törékeny lendület. De a számokkal azt is jelezni akarták, hogy új erővel mennek tovább: Omegaautó, Varázslatos fehér kő. A Sexapó c. számot betiltották, csak 1998-ban jelent meg hivatalosan. A 200 évvel az utolsó háború után c. számot se engedélyezték, hogy nagylemezen is szerepeljen. Abban az évbeb újra országos turnéra indultak, az év végén pedig Finnországban, Jugoszláviában, és Németországban koncerteztek. A müncheni stadionban is felléptek volna az olimpia záróünnepségén, de a sajnálatos események miatt az ünnepséget lefújták. ’72 végén Magyarországra jött Peter Hauke német menedzser, aki lehetőséget adott az Omegának, hogy angol nyelvű lemezt csinálhatnak Nyugat-Németországban. Három lemezre kötöttek szerződést. 1973 tavaszán vették fel az első német sorlemezt, ami vörös-kinyitható borítóban jelent meg, a sarkára egy sárga Omega jelet rajzoltak, a szovjet zászlóra utalva ezzel. Ezen a lemezen 5 szám szerepelt az Élő Omegáról és kettő a készülő 5-ös lemezről.

Omega 4 1972 red alu 1  omega 92 front  omega 1

Magyarországon megjelent az Omega 5. lemeze. Ez volt az első alkalom, amikor szimfonikus zenekarral együtt játszott egy rockzenekar. A lemez B oldalát vették fel a Magyar Állami Hangversenyzenekarral. Egy 20 perces, hattételes szvitet játszottak közösen. Az A oldalon olyan számok szerepeltek,mint a Hazug lány, A madár, Én elmegyek. Mivel az akkori körülmények elég rosszak voltak a felvételhez, így 1999-ben készült az anyagból egy átdolgozott remasterizált változat.

1974 ben készítették a második nyugatnémet lemezüket. Ugyanúgy,mint az elsőt, ezt is egy modern stúdióban vették fel nem messze Kölntől. A stúdió tulajdonosa és hangmérnöke Dieter Dierks volt, aki később a Scorpions producere lett. A lemez címe 200 Years After The Last War. Az A oldalra megcsinálták ugyan azt a Szvitet, mint ami a magyar változatban szerepel, de nagyzenekar nélkül. Hauke szerint jó szólt ez nélküle is, de valószínűleg anyagi okai voltak. A címadó dalt csinálták meg angolul a kislemezről és a Hazug lányt az új 5-ös lemezről. Rákerült még az ezévben megjelenő új magyar lemez címadó dala angolul, a Nem tudom a neved. Ezután folyamatosan turnéztak itthon és külföldön.

omega 2 IMG_0024 OMEGA 3

Magyarországon megjelent a következő sorlemezük, az Omega 6. – Nem tudom a neved. Az összes számot játszották a turnékon: Addig élj,Egyszemélyes ország,Mozgó világ,Az égben lebegők csarnoka, A bűvész, Huszadik századi városlakó. A Tízezer lépés című albumról megcsinálták a Tűzvihar c. szám felujított változatát, de a magyar albumra nem kerül rá. Csak a későbbi CD-kiadásokon hallható ez a stúdiófelvétel. Az album érdekessége, hogy a borítója kétféle színben is megjelenik. Németországban elkészült a harmadik sorlemezük angolul. Az Omega 3 lemezre négy magyar albumról válogatták össze  a dalokat. A 10 000 lépés nagylemezről  a Tűzvihar és a Spanyol gitár legenda c. számok. Az Élő Omegáról rákerült a Régvárt kedvesem, az Omegautó és a Csenddé vált szerelem. Az Omega 5-ről az Én elmegyek. A új Omega 6-os nagylemezről rákerült az Addig élj.

omega Bio 3 (5)

Az együttes szisztematikusan építette fel karrierjét. Az elején csak kisvárosokban léptek fel, de egyre több nézőt vonzottak a bulijaik. Az első Németországban kiadott lemezükből csak néhány ezret adtak el, a második lemezből már több mint tízezret az Omega 3-as lemezből már a dupláját. Ezek után Angliában kaptak lehetőséget lemezfelvételre. Egy modern stúdióban vették fel a The Hall Of Floaters In The Sky nagylemezt, ami szinte az összes számot tartalmazta a magyar albumról. Mellettük felkerült a Never Feel Shame, amely Magyarországon A kenguru című film zenéjét tartalmazó albumon jelent meg. Magyar nyelvű változatát (Ne legyen) csak koncerteken játszották 1976-77-ben, és csak 2013-ban, az Omega Oratórium albumra készült stúdióváltozat. A lemez érdekessége, hogy míg a magyar lemez tarolt itthon és a szocialista országokban, addig a külföldi verziója megtorpant. Nem szóltak úgy a számok, ahogyan azt az együttes tagjai elképzelték, és ez meglátszott az eladásokon is.

OMEGA 4    OMEGA 4-2

A turnéknak viszont változatlanul nagy sikerei voltak. Játszottak Kelet- és Nyugat-Németországban,Lengyelországban, Svájcban, Svédországban is. Fesztiválokon felléptek a Uriah Heep,Deep Purple és a Manfred Mann zenekarokkal is. Természetesen itthon is nagy sikerük volt. A német kiadó, 1975-ben, megjelentetett egy válogatás albumot, az első három lemez legsikeresebb számaival.

 
kovacsics