SZIMFONIKUS KORSZAK (2010-2016)

cover_22539922011_r    omega

 2010-ben, Kóbor János egy érdekes próbálkozásba kezdett. Néhány Omega-dal szimfonikus hangzást kapott. Ezt megmutatták egy német kiadónak, akinek nagyon tetszett az új ötlet és az új hangzás. Szerződést is kötöttek egy albumra, ami az Omega Rhapsody nevet kapta. A zenei elképzelés az volt, hogy a szimfonikus hangzás mellett a rockzene is megmaradjon. Az albumon az Omega öt tagja közül csak Kóbor János és Debreczeni Ferenc szerepel, Benkő László csak az élő előadásoknál csatlakozott. A szimfonikus átiratot Gömöry Zsolt készítette. A szólógitáron Szekeres Tamás játszik, a basszuson Küronya Miklós, aki egyben a hangmérnök is. Az album nagyon jól szól, az utómunkákat Angliában végezték. Az anyagnál a tervekhez híven megmaradt a kemény hangzás, és a szimfonikus zene se került háttérbe. Az albumon angol és magyar számok váltogatják egymást. Ami még pozitívum, hogy a lemez gerincét a Transcendent adja, ami a 90-es évek méltatlanul elfeledett albuma volt, de akkor a kor nem kedvezett ennek az igényes rockalbumnak.

omega_rhapsody_dsc_0038

A rajongókat a mai napig megosztja az, hogy az Omega Rhapsody mennyire tekinthető Omega albumnak, ha az öt tagból csak kettő közreműködik. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az utolsó Omega albumok számainak nagy részét, azok vették fel, akik a Rhapsodyt is készítették. Bár a borítón egységesen mindig az Omega tagjai szerepeltek. Most fordult elő először, hogy csak azok vannak feltüntetve, aki játszanak a lemezen.

2011 egy elég laza év volt, a jubileumi év előtt próbáltak valami minimális űrt hagyni és felkészülni. Az Omega öt tagja csak két koncertet adott, egyet Szlovákiában és egyet Bulgáriában. Háttérben folytatódtak az előkészületek a bemutatóra. Májusban Németországba kaptak meghívást, ahol a Handel fesztivál keretében debütálhatott az Omega Rhapsody. A koncert előtt egy héttel, Törökbálinton tartottak főpróbát, néhány száz rajongó előtt. Az Omega Rhapsody előadói: Kóbor János, Debreczeni Ferenc, Szekeres Tamás, Földi Albert, Szöllössy Kati. A koncert másnapján felléptek Csehországban is ezzel a műsorral. Ezután a jubileumi évig már nem adtak több koncertet.

cover_14151825112012_r    OmegaKiabljnekeljSinglesandRaritiesMp20113

Szeptembertől 2012 januárjáig egy négy részes Fan club találkozón találkozhattak a kedvenceikkel a rajongók. Az első találkozón Kóbor János és Kovacsics András, az Omega első gitárosa volt a vendég. Felidézték az Omega amatőr korszakát, a megalakulástól a komolyabb sikerekig. Ezen a találkozón jelentették be két album megjelenését. Az első egy válogatás volt, ami régi, kiadatlan és rég nem kapható felvételeket tartalmazott, a címe Kiabálj, énekelj! A másik egy igazi kuriózum volt! Huszonöt év után újra vinyl lemez jelent meg az Omega nevével. A Ten Thousand Paces valójában egy soha meg nem jelent nagylemezt pótol, ami arra soron következő angliai turnéra készült volna 1969-ben, amire már az együttes nem kapott kiutazási engedélyt. Végül Magyarországon jelent meg, három kislemezen. Az album további bónusz dalokat tartalmaz.

A második találkozóra Mihály Tamás kapott meghívást. Ez volt Tamás szólólemezének a bemutatója is, amire meghívták Somló Tamást, Horváth Charlie-t, Küronya Miklós technikust és Trunkos Andrást, az Omega producerét, akik a lemez születését mesélték el. Mihály Tamás Last Minute c. albuma egy több stílust átölelő, igényes album lett, ami 2012-ben be is aranyozódott.

ofc1 n04  ofc3 n10

ofc2 n01   ofc4 n11

A harmadik találkozón Molnár György volt jelen, aki rengeteget sztorizott, beszélt hobbijáról, technikai dolgokról. Ebben az időben felmerült, hogy készítenének egy albumot Red Planet X néven. A névválasztás a közelgő világvégére (X-bolygóra) utalt. Elefánt már erre a találkozóra hozott néhány félkész számot, amibe a rajongók belehallgathattak.

A negyedik találkozóra 2012-es év elején került sor. Benkő László, és Debreczeni Ferenc voltak a vendégek. A rajongók erre a találkozóra egy kvízjátékot is szerveztek az Omega 50 éves történelméről. Benkő László beszélt a készülő szintetizátoros szólóalbumáról, ami pár honappal később, Másik világ címmel jelent meg. A jubileumi turné kezdetét is bejelentették.

omega jubileum

Tavasszal elkezdődött a Jubileumi év. A programot elnézve nem csak egy nosztalgikus visszatekintésről volt szó. A koncert három részre volt lebontva. Az első egy fél órás szimfonikus rész, amiben Omega számokat dolgoztak fel, csak szimfonikus hangzással. A második részben az Omega Rhapsody rövidebb változatát adták elő. A harmadik részben lépett fel a klasszikus ötös Omega, egy 45 perces blokkban. A tagok között érződött a feszültség, mivel nem mindenkinek tetszett a szimfonikus stílus, így a turné egy háromrészes kompromisszum volt. Ebben az évben az öttagú Omega több koncertet adott Szerbiában, Németországban, Szlovákiában, Csehországban, de mindenhol egy Best of műsorral léptek fel, amit 2009-től játszottak. A Rhapsody koncertek is nagy sikerrel folytatódtak, a magyarországi helyszínek mellett felléptek Németországban és Csehországban. Ekkor már Benkő László is játszott a csapattal.

Omega 2012

A jubileumi év zárása a Papp László Sportarénában volt Budapesten, ahol rekord nézőszám mellett adtak egy jó hangulatú koncertet. A műsor abban különbözött a tavaszitól, hogy minden tag végig a színpadon volt, és mindenki játszott a szimfonikus zenészekkel közösen. Ezt a műsort még a karácsonyi ünnepek között megismételték Veszprémben és Debrecenben is. A budapesti koncertet három részben adta le Magyar Televízió.

Ebben az évben megjelent egy dupla koncert DVD és CD válogatás is, valamint Magyarországon kiadtak egy dupla Omega Szimfónia & Rapszódia CD-t. Ez a változat a félórás Szimfóniát tartalmazta és a Rapszódiát, ami abban különbözött a német kiadványtól, hogy az összes szám magyarul volt felénekelve.

2013 Március 15.-én az Omega öt tagja átvette a Kossuth dijat. Évközben. egy olyan helyre jutott el az együttes, ahol eddig még soha nem járt. Oroszország fővárosában, Moszkvában koncerteztek. A jó hangulatú koncert után az együttes tagjai magas rangú egyházi kitüntetést kaptak, amit egy fogadás keretében vettek át. Ez után Győrben játszottak, itt fejeződött be a jubileumi turné.

omega kossuth dij

Lehetett olyat hallani az év elején, hogy készül egy Rhapsody 2-es lemez, de az idő előrehaladtával más elképzelés született. Az egyházi kitüntetés után, amit a moszkvai koncert alkalmával kaptak, Kóbor János azon kezdett gondolkodni, hogy egy templomi környezethez passzoló omegás anyagot készítenek. A szimfonikus hangzást kórussal és templomi orgonával kiegészítve megszületett az Omega Oratórium. A főpróba a bátaszéki templomban volt, amit éppen renováltak. Itt még egy félkész műsort hallhatott a közönség. A lemezen és a koncerteken ugyanazok a zenészek dolgoztak, mint a Rapszódia produkción.  Mihály Tamással és Molnár Györggyel szinte teljesen megszűnt a kapcsolat, a klasszikus Omega felállás már négy éve egy best of programmal koncertezett, megújulni már nem tudott. Benkő, Debreczeni, Kóbor és a többi zenész minden erővel az új produkcióra koncentrált. A Oratórium műsort 2013 adventjén mutatták be, négy templomban: Szegeden, Székesfehérváron, Sopronban, és Debrecenben. Az album is megjelent, aminek az alapját meditatívabb számokat alkották, úgy mint a Boldog angyalok, Megszentelt világ, Egy életre szól, Éjszakai országút, Egy új nap a teremtésben….

131223-Omega-Debrecen-01

omega-oratorium    oratórium 2

2014-ben közel húsz szimfonikus koncertet adtak. Váltogatták egymást a Rhapsody és az Oratórium műsorok, majd a nyári szabadtéri koncerteken kialakult egy közös műsor a két lemezből. Játszottak Lengyelországban, Csehországban, Németországban is. Megjelent egy dupla CD-DVD kiadvány a 2013-as Adventi koncertekről. Újra kiadták az Omega Rhapsodyt, ezúttal dupla vynilen. Nyáron a Szabadság koncerten, a hősök terén léptek fel a Scorpionsszal, hatalmas tömeg előtt. Ez volt az utolsó alkalom, hogy a klasszikus felállást láthatta a közönség. 

szabadságkoncert

Szeptemberben New York-ból Magyarországra látogatott Wittek Mária, az ős-Omega énekesnője. A tagok egy vendéglőben találkoztak, ahol ott volt Kovacsics András, Somló Tamás, Varsányi István és Laux József is.

Az év végén Mihály Tamásnak megjelent a Basszus Omega c. könyve, amiben leírja, hogy ő miként élte meg omegás éveit. A könyvben olyan dolgokat is leírt, ami néhány tagnak nem tetszett, így az amúgy is feszült helyzet tovább bonyolódott.

2015-ben csak Oratórium koncerteket adtak magyarországon és külföldön is. Március 23-án elhunyt a zenekar hangmérnöke, Küronya Miklós. Közel harminc évet dolgoztak együtt a stúdióban. Az ő emlékére készítették el, a korábban félbehagyott, X-bolygó számot, melyen az ő basszusjátéka hallható. A nyári szabadtéri koncertek Beat-Mise néven futottak, ezeknek az összetétele eltért a templomi műsortól. Felléptek a Budapest Parkban, a felcsúti stadionban, a siófoki és a balatonlellei szabadtéri színpadon. A budapest parki koncert egy rocktörténeti pillanat volt. Kovacsics András és Varsányi István 1967 óta először lépett fel újra az együttessel, de játszott Somló Tamás és Laux József is. A koncertet a P.Mobil kezdte, amely az 1999-ben a Népstadionban is az Omega előtt játszott. A felcsúti koncert kapcsán a sajtóban több nyilatkozat is megjelent Mihály Tamástól, arra utalva, hogy az együttesnek nem szabadna fellépni ott, politikai okokra hivatkozva. A Szabadtéri koncertek érdekessége, hogy Molnár György is fellépett, igy ismét két gitár szólt a szinpadon.

Omega-Budapest Park

Az év végén két díszdobozos kiadvány is megjelent. Az egyik az Omega Decades volt, ami leginkább a külföldi lemezfelvételek miatt érdekes. Olyan számok és albumok szerepelnek rajta, amik Magyarországon még sohasem jelentek meg, mint például a Working album teljes anyaga. A díszdoboz négy CD-t tartalmaz, a 60-as, 70-es, 80-as és a 90-es évekből.

A másik díszdobozos kiadvány a Hungaroton gondozásában jelent meg. 13-CD-t tartalmaz, abban a formában, ahogy azok anno a vinyl lemezeken megjelentek. Mindkét kiadványhoz füzet is tartozik. 

omega-decades      omega-lp_anthology

2016 januárjától stúdióban dolgoztak, ahol elkezdődtek egy új album felvételei, ami tervek szerint Testamentum néven fog megjelenni. Tavasszal befejeződött az Oratórium turné, és egyben a szimfonikus korszak is.
kovacsics