ÚJRA A CSILLAGOK ÚTJÁN     2002-2010

 A kétezres évek elején felröppent a hír, hogy az Omega elindulna országos stadion koncert körútra, de ebből nem lett semmi. A német BMG kiadó érdeklődni kezdett az Omega kiadványok iránt. Ki is adták az 1999-es népstadioni koncertet DVD-n. A kiadvány eltér a magyartól: jobb a képminősége és extra kisfilm is található rajta. A BMG kiadta azt a két Antológiás díszdobozt, ami ez idő tájt jelent meg Magyarországon is. Az egyik díszdoboz a három space–rock korszakos albumot tartalmazza, a másik a hard-rock korszakos albumokat. A space-rock albumok érdekessége, hogy a magyar felvételek mellett tartalmazzák szinte az egész angol nyelvű változatot is, amik korábban Nyugat-Európában jelentek meg. A hard-rock díszdoboz azokat a lemezeket tartalmazza, amiket 98-2001 között remaszterizáltak.

bmg dvd 94 dvd 94-99 dvd omega 3 dvd

2002-ben egy meghívás érkezett Németországból, hogy az együttes vegyen részt egy tv-felvétellel egybekötött dedikáláson, közönségtalálkozón. Erre a találkozóra csak négyen mentek, mivel Mihály Tamás egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni. Ez feszültséget okozott a tagok között, mert ez a külföldi szereplés egy fontos pont lehetett volna egy esetleges újrakezdés előtt. Nem sokkal később az újságok cikkezni kezdtek arról, hogy Mihály Tamást a többiek más zenésszel akarják helyettesíteni, de a szakitást sikerült elkerülni.

omega 2004

2004 márciusában jött a hír, hogy májustól 7 vidéki nagyvárosban lép fel az Omega, a turnét Budapesten a Puskás Ferenc Stadionban zárják. Hatalmas örömöt jelentett ez a rajongóknak, akik utoljára 1986-ban láthatták hosszabb turnén az együttest! A turné a Napot hoztam, csillagot címet viselte. Ugyan ezzel a címmel megjelent egy koncertválogatás CD. A hanganyag a 2001-es Szuperkoncert felvételeit tartalmazza. Minden helyszínen nagy sikerű koncerteket adtak. Az együttessel fellépett a Szekeres Tamás, aki már 10 éve dolgozott együtt az Omegával, valamint Gömöry Zsolt, Keresztes Ildikó és Demeter György. Nyáron jött a hír, hogy egy héttel a budapesti koncert előtt az együttes fellép Szlovákiában, Dunaszerdahelyen. Ezt amolyan főpróbának szánták, ahol a teljes műsort eljátsszák majd. Nyáron még felléptek két Sláger rádiós rendezvényen, majd elkezdődött a felkészülés a nagy koncertre. Szeptember 11-én tízezer ember gyűlt össze a Dunaszerdahelyi stadionban. Ekkor az együttes már közel húsz éve nem lépett fel külföldön. Ezzel egy időben megjelent egy koncert DVD, ami a Debreceni Főnix csarnokban elhangzott koncertet tartalmazta, valamint egy riportfilmet. Egy hét múlva következett az utolsó koncert helyszín, Budapest, ahol az együttes 35 ezer ember előtt adott egy fantasztikus koncertet, pazar látványtechnikával; a közel háromórás műsorban olyan számok is elhangoztak, amik a turnén nem. Kóbor János a koncert végén bejelentette a rajongók nagy örömére, hogy nem ez volt az utolsó koncert, és 2005-ben tovább folytatják, még több városba látogatnak el.

2004 turné dvd   2004 dvd   jubileumi dvd

2005 év elején jelentették be a 16 előadásos turnét. Limitált kiadásban megjelent a 2004-es budapesti koncert egy rövidebb változata. A DVD-n a 2004-es tavaszi turné szinte minden helyszínéről felkerültek amatőr felvételek is.  Szintén limitált kiadásban jelent meg az a DVD, ami a 82-es és a 87-es koncert részleteit tartalmazza, sok extrával.

Omega_2005-Agard_067_jpg

Májusban nagyszabású, ingyenes koncertet tartottak Erdélyben. A marosvásárhelyi stadionban 50 ezer ember zsúfolódott össze. A koncert nagy siker volt, mivel Erdélybe nem engedték a zenekart a régi rendszerben. A turné újabb külföldi állomásokkal bővült. Játszottak a prágai Lucernában, ahol 1971-ben az átalakult együttes az első koncertjét adta. Felléptek a németországi Landsbergben és a szlovákiai Gombaszögön is. Nyáron koncerteztek a Velencei-tónál az Agárdi popstrandon, és életükben először felléptek a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán is. Októberben ismét visszatértek Erdélybe, ahol az árvízkárosultak megsegítésére adtak két koncertet. Nyáron a kisegítő Gömöry Zsoltot Jankai Béla váltotta a billentyűknél. Németországban megjelent egy háromrészes válogatásnak az első két része, a harmadik a következő évben jelent meg. Ezen vegyesen szerepelnek magyar, angol és német nyelvű számaik.

OMEGA BEST OF 1 omega best of 2 omega best of 3

2006-ban jött a hír, hogy az együttes stúdióba vonul, és megkezdődnek a 16. lemez felvételei. Ebben az évben jobbára külföldön adtak koncerteket. Az elsőt Szabadkán, Szerbiában tartották, utána jött Szlovákia, ahol négy koncertet adtak. A repertoár kissé átalakult. Nyitány helyett egy másik instrumentális számmal kezdtek, amit csak Nyitány 87-ként ismerünk, ez volt ugyanis az akkori koncertek nyitószáma. A műsorban a teljes Időrabló blokkot lejátszották, és bekerült a Hajnali óceán is. Ez utóbbi rajongói „nyomásra”. Nyáron ismét felléptek az Agárdi popstrandon, valamint az alsóörsi motoros fesztiválon és a cseszneki várnál. Ismét ellátogattak Erdélybe is. Az évet a berlini Tempodromban zárták októberben. Őszre az új album is megjelent, az Égi jel címet kapta. Míg a színpadon a csapat egységesnek látszott, a stúdióban nem ez volt a jellemző. Kóbor János és Debreczeni Ferenc azok, akik végig játszanak a lemezen. Molnár György csak egyetlen számot írt a lemezre, más számokban nem is játszik. Mihály Tamás, ahogy utólag leírta, egyetlen hangot sem játszott a lemezen, csak mint szerző van jelen. Abban az időben az 56 csepp vér c. musicalen dolgozott, valószínűleg ezért nem vett részt a munkában. Benkő László is csak két számot jegyez a lemezen. A lemez elég egyértelműen gitárcentrikus lett, köszönhetően a kevesebb szintetizátornak. Szekeres Tamás gitározta fel a lemezt, majdnem egészét. Ez volt a harmadik lemez, amin nagyrészt az ő gitárjátéka halható, így a csapat már-már hatodik tagjának számított. Gömöry Zsolt első alkalommal vett részt Omega-stúdióalbum készítésében, a Versenyző című dal orgonaszólóját ő játszotta. És nem utolsó sorban Küronya Miklós, aki a lemez keverése mellett az összes számban basszusgitározik. A lemez lendületesre sikeredet, és az utóbbi évek egyik legjobb anyagát tartalmazza. Az Égi jel érdekessége, hogy a számok döntő többségét Kóbor János írta, és a lemezen Bródy János neve is feltűnik, mint szövegíró, de Sülyi Péter nevét is megtalálhatjuk. A szövegek döntő többségét Trunkos András írta. Az Omega 16. lemeze első helyen nyitott a lemezeladási listán, és aranylemez lett.

Omega_-_Égi_jel-_Omega   Lemezbemutató 2006 (11)

2007-ben tervben volt egy újabb népstadioni koncert, mivel az együttes ez évben ünnepelte a 45. évfordulóját. A koncert szponzor híján nem valósult meg. A háttérben valószínűleg az állhatott, hogy túl sok koncertet adtak az utolsó három évben, így a közönség nem lett volna kellőképpen „kiéheztetve” egy ekkora eseményre. Ebben az évben nem volt sok koncert, de azok mind felejthetetlenek voltak. Kozármislenyben a koncert után a rajongók azzal lepték meg kedvenceiket, hogy hivatalosan Gammapolis néven bejegyeztettek egy csillagot, amiről minden tag tanúsítványt kapott. Győrben a piactéren egy ingyenes koncertet adtak, amin nagyjából 50ezer ember vett részt!  Keszthelyen a nagy vihar ellenére végigjátszották a koncertet, nyáron pedig a Hungaroringen játszottak a Magyar Nagydíj szombatján. Az év utolsó fellépése Drezdában volt, Németországban. Ez évben egy nagyon ritkán hallott hanganyag jelent meg CD-n, mégpedig az Omega Red Star CD változata. Ez a lemez 1968-óta nem jelen meg, így 39 év után sokan most hallhatták először ezeket a felvételeket. A háttérben lehetett olyan pletykákat hallani, hogy Molnár és Szekeres viszonya megromlott, illetve, hogy néhány koncerten esetleg Molnár nélkül lépnek fel, de végül ez nem következett be. Molnár György néhány interjúban megemlítette, hogy az Omega története már kerek, és már nincs mit bizonyítani a zenekarnak. Több rajongó attól tartott, hogy ezek voltak az utolsó fellépések. 2008-ban nem is volt egyetlen koncertjük sem. A csendet csak egy tévéfelvétellel törték meg az év végén, amikor a Prima Primissima gálán eljátszották a Lénát.

Szczecin02_full   omega red star 2007

2009-ben végül visszatértek, és egy koncerten kívül, csak külföldön léptek fel. Hosszú idő után Szekeres Tamás, és vokalisták nélkül léptek fel, ötükön kívül csak Jankai Béla volt velük. A háttérben sejteni lehetett, hogy Molnár György és Szekeres Tamás közti feszültség miatt alakult ki ez a kompromisszum. Sokak örömére négy előadást tartottak Lengyelországban, ahol ismét nagy sikert arattak. Koncerteztek még Csehországban és Németországban is. Áprilisban Kóbor János, és Molnár György fellépett a Scorpions Kassai, és Budapesti koncertjén.

A közelgő 50. jubileum alkalmából egy nagy koncertet akartak összehozni, ezért az volt a terv, hogy csak külföldi fellépéseket vállalnak, hogy a magyar közönséget „kiéheztessék”.  Ez a terv nem tartott ki sokáig, hiszen az együttes 2010-ben nagyon sok magyarországi koncertet adott, és ami érdekes volt, hogy mindegyiket egy nagy fesztivál keretében. Felléptek többek között a Stargarden, a Volt, a Harley Davidson fesztiválon. Voltak Lengyel, Román, és Szlovák fellépések is, szintén fesztiválokon. 

omega volt fest
kovacsics