omega oratórium főcim

Kóbor János (ének) nem hétköznapi vállalkozásba fogott, amikor Omegás zenésztársaival, Benkő Lászlóval (billentyűs hangszerek) és Debreczeni Ferencel (dob, percussion),továbbá az Omega Rapszódia előadásokból már ismerős Gömöry Zsolttal (billentyűs hangszerek), Szöllössy Katival (Katy Zee, basszusgitár) és Szekeres Tamással (gitár) belefogott az Omega Oratórium megirásába,és előadásásba. Koncertekről, CD-lemezekről már megismerehette a közönség az Omega Rapszódiát valamint az Omega Szimfóniát. A szimfonikus zenei részek előadója, a Danubia szimfonikus zenekar, akik az Omgea Oratórium tolmácsolásában is közreműködnek. A nyiregyházi Cantemus Vegyeskar teszi teljessé az Omega Oratórium bemutatását.

Oratórium koncert 2ORTAÓRIUM 1Oratórium koncert 1

Különös nyomatékot és lendületet adott az alkotáshoz a moszkvai egyházi kitüntetés. Kóbor János a Nagykereszt Érdemrendet vehette át,mig az Omega együttes tagjai: Benkő László, Debreczeni Ferenc, Mihály Tamás és Molnár György a Mihail Alexandrovics Romanov Nagyherceg emlékéremben részesült.

 oratórium kitüntetés.jpg

Az Omega Oratórium megalkotásának ötlete egy váratlan megkeresésnek köszönhető. A bátaszéki katolikus templom tornya életveszélyessé vált. A visszabontás sorsára jutott torony felújitásához kerestek támogatókat. A bontáskor találtak rá egy régi deszkára, melyre a templom épitésekor, az egyik korabeli adományozó nevét irták rá. Az akkori, deszkába vésett Kóbor név a mai Omega-frontember, Kóbor János egyik felmenőjét volt hivatott az utókor számára megörökiteni. Ekkor született az ötlet a jótékonysági koncert megszervezésére, melynek bevételéből a torony helyreállitását lehet támogatni. Egy ilyen jótékonysági koncert stilusosan a templomban kell, hogy megszólaljon, de lehetőleg olyan repertoárral és előadási móddal,mely egy hagyományos rock koncertel szemben kellően igazodik a helyhez, annak szelleméhez. Igy adta magát az Oratórium, mint forma a trilógia lezárásához.

oratórium cd   oratórium cd-dvd
kovacsics